Piens un piena produkti

Pievērsīsimies pienam un piena produktiem. Atšķirībā no maizes mēs pienu un piena produktus mūsu grāmatā esam pieminējuši gana bieži. Tas ir tāpēc, ka Ājurvēda uzskata, ka tie ir derīgāki cilvēka veselībai. Pat mūsdienu zinātne tiem parāda pienācīgu godu. Tāpēc mēs piena produktiem veltīsim atsevišķu nodaļu, kurā katru no tiem aplūkosim atsevišķi (visi šie produkti nav vienlīdz derīgi), kā arī dosim receptes, kā pagatavot mums neierastus, bet visnotaļ derīgus piena produktus.

Piens

Piens atrodas satva gunas sastāvā, proti, cilvēku, kas pienu lieto, noskaņo uz labestību un apgaismību. Taču šeit ir viens liels “bet” – runa ir par tikko slauktu pienu. Bet piens svaigs ir tikai ļoti īsu brīdi, tātad, lai to uzglabātu, ir vajadzīga speciāla apstrāde. Lai pienu saglabātu kaut vai dažas dienas, to pakļauj tādam procesam kā pasterizācija. Pasterizācijas procesā pienu īsu brīdi sasilda līdz temperatūrai, kas zemāka par vārīšanās temperatūru. Tāpēc lielākā daļa mikroorganismu, kas atradās svaigā pienā, iet bojā. Tads piens nesaskābst apmēram nedēļu. Bet, ja piens ir jāuzglabā vēl ilgāku laiku, to sterilizē. Kā to dara? Pienu kādu laiku sasilda zem spiediena, kas uztur temperatūru, augstāku par 100 grādiem. Tadā veidā apstrādājot pienu, iet bojā pilnīgi visi mikroorganismi, tāpēc hermētiskā iepakojumā tas nesaskābst ilgāk par pusgadu. Diemžēl, gan pasterizējot, gan sterilizējot, gan tikai uzkarsējot pienu, tas zaudē dzīvības enerģiju un no la­bestīga produkta pārvēršas par tumsonīgu produktu. Tumsonīgie produkti veicina sārņu un toksīnu no- gulsnēšanos organismā, un to ilgstoša lietošana izraisa slimības. Taču jāpiebilst, ka Ājurvēda pieļauj īslaicīgu šādu produktu kā ārstniecības līdzekļu lietošanu, bet to ir vēlams darīt tikai pēc konsultēšanās ar speciālistiem. Šeit šos jautājumus neaplūkosim. Svaigu, tikko slauktu pienu var dzert visi, vienīgais ierobežojums attiecas uz tā lietošanas laiku. Pienu var dzert vai nu pirms saullēkta, vai pēc saulrieta. Citā laikā tas nekādu labumu nedos. Taču dienā jūs mierīgu sirdi varat putras vārīt pienā. Bet jāpiebilst, ka šis apgalvojums neattiecas uz bērniem. “Pilsētas” pienu tīrā veidā var lietot tikai cilvēki, kuriem ir spēcīgs gremošanas process, un tikai tādos gadījumos, kad ir traucēta vāta. Lai piens nenodarītu ļaunumu, ieteicams lietot – tikai ar garšvielām, piemēram, ar safrānu, kur- kumu, ingveru, kardamonu, muskatriekstu vai krustnagliņām. Ir jāpatur prātā, ka medu nedrīkst sildīt, tāpēc tas pievienojams siltam pienam, bet nekādā gadījumā pienu nedrīkst vārīt kopā ar medu. Ņemiet vērā, ka gluži vienkārši pasterizēts piens ir mazāk tumsonīgs kā sterilizēts un sterilizēts piens – mazāk tumsonīgs kā piena pulveris. To mēs vispār neieteicam lietot. Dzeršanai vai putras vārīšanai ņemiet tikai pasterizētu pienu, bet sterilizētu – tikai ārkārtējā gadījumā. Ja jums ir iespēja nopirkt svaigu, tikko slauktu pienu, savas veselības labā izmantojiet to! Atlicis vienīgi atgādināt, ka pienu un visus piena produktus vātas tipa cilvēki faktiski var lietot bez iero­bežojumiem, izņemot iepriekš minētos ierobežojumus. Kaphas tika pārstāvjiem – gluži otrādi – jāatsakās no visiem piena produktiem, izņemot vājpienu, attaukotu kefīru un biezpienu. Pītas tipa cilvēkiem attiecībā uz pienu un piena produktiem jāievēro mērenība. Starp citu, pītas nomierināšanai var un vajag pirms gulētiešanas izdzert glāzi silta piena ar kurkumu. Neaizmirstiet to piena dzēriena recepti, kuru mēs ieteicām jūsu tipam došas līdzsvarošanai (sk. nodaļu par konstitūcijas tipa noteikšanu un uztura ieteikumiem katra tipa cilvēkiem).

 

Biezpiens

Biezpiens. Visi skābpiena produkti zināmā veidā pozitīvi iedarbojas uz cilvēku, un neviens no tiem nav neitrāls. Šie produkti ietekmē visas organisma sistēmas, jo, uzlabojot vienas sistēmas darbību, tie uzlabo arī citu sistēmu darbību – mūsu organismā taču viss ir savstarpēji saistīts. Sāksim ar biezpienu. Biezpiens iedarbojas uz nervu sistēmu, uzlabo organisma enerģētiku, dod možumu un palielina nervu sistēmas aktivitāti. Ja jums ir vāja nervu sistēma, zems tonuss un jūtaties gurdens, vairāk ēdiet biezpienu. Bet, ja esat enerģisks, lietojiet biezpienu nedaudz, lai nervu sistēmu stiprinātu stresu laikā, kuru mūsdienu pasaulē ir milzīgs daudzums. Dažus stresus mēs pat neievērojam, bet arī tie ietekmē mūsu nervu sistēmu. Biezpienu var ēst jebkurā diennakts laikā. Bet pārlieku aizrauties ar biezpienu nevajag ziemā, jo biezpiens iedarbojas atvēsinoši un var izraisīt saaukstēšanās slimības, kā arī muskuļu un mugurkaula iekaisumu. Pat, ja jums garšo biezpiens, bet jūs bieži salstat vai saaukstējaties, ēdiet biezpienu, kuram pievienots kausēts sviests (ghī). Pērciet tik treknu biezpienu, kāds jums garšo, galvenais ir tas, lai biezpiens netiktu uzglabāts ilgāk par 7-10 dienām. Šis ieteikums attiecas uz visiem, izņemot kap- has tipa cilvēkus. Viņiem jālieto attaukots biezpiens.

 

KefīrsKefīrs un jogurts. Kefīrs arī iedarbojas uz nervu sistēmu, taču tas iedarbojas dzesējoši un nomierinoši atšķirībā no biezpiena, kas aktivizē nervu sistēmu. Bet arī kefīrs aktivizē enerģijas kustību organismā, dod možumu un paaugstina psihes tonusu. Bet tā kā kefīru raudzē ar sēnītēm un skābpiena baktērijām, tajā ir vērojams būtisks kaislīgu- ma piejaukums. Kefīru ne vienmēr var dzert pusdienās, jo tas ir dzesējošs produkts. Vislabāk ir kefīru lietot vasarā. Jogurts īpašību ziņā ir identisks kefīram. Atcerieties, ka jāpērk tāds kefīrs un jogurts, kuru derīguma termiņš ir piecas-septiņas dienas. Produkti ar lielāku derīguma termiņu ir speciāli termiski apstrādāti un tā rezultātā ir zaudējuši labestīgās īpašības un kļuvuši tumsonīgi.

 

 

 

Rjaženka

Rjaženka. Šajā produktā labestības guna izpaužas vairāk nekā kefīrā vai jogurtā. Rjaženka iedarbojas uz cilvēka orga­nisma hormonālo sistēmu. Vispārīgi runājot, jāteic, ka piena produkti ir svētīgi un, iedarbojoties uz organismu, līdzsvaro noteiktu orgānu funkcijas: pārlieku pastiprinātās vai pavājinātās funkcijas normalizējas. Rjaženku var dzert dienā jebkurā laikā. Tā vairāk par kefīru un jogurtu ir piemērota rudenī un pavasarī, proti, laikā, kad ir izplatītas saaukstēšanās slimības un gripas epidēmija un kad gandrīz vai visiem cilvēkiem trūkst vitamīnu. Ziemā rjaženku var dzert tikai tie, kuriem labi darbojas gremošanas process. Vai vēlaties rjaženku pagatavot mājās? Tas ir vienkāršāk nekā šķiet. Uzvāriet pienu, ļaujiet tam atdzist līdz temperatūrai, mazliet zemākai par istabas temperatūru.

 

 

 

 

Valerijs Siņeņikovs “Enerģētiskais Uzturs” izdevniecība,  “Solvita”.